Comuna Cerna se află la „granita” nordica a teritoriului GAL Muntii Macinului – Dunarea Veche, avand in componenta urmatoarele sate: Cerna – reşedinţă de comună, Traian, Mircea Vodă si General Praporgescu.
Populaţia comunei Cerna este de 3529 locuitori. În ceea ce priveşte structura etnică a populaţiei, specificitatea comunei o constituie exitenta intr-un numar majoritar a meglenoromânilor (https://ro.wikipedia.org/wiki/Meglenoromâni). Suprafaţa administrativă a comunei este de 221,65km2.
Dezvoltarea comunei, din punct de vedere economic, s-a bazat in trecut pe exploatarea intensă a carierelor de piatră. In prezent, economia comunei este preponderent agrară, la care se adauga comerţul şi serviciile.
In ceea ce priveste istoria comunei, săpăturile arheologice efectuate in zona au scos la lumină diverse obiecte, precum vase ceramice, monede, pietre sculptate şi un monument roman, botezat după împăratul Antonius, care a guvernat între 211-216 d.Hr..
Pornind de la aceste descoperiri, se bănuieşte că localitatea ar fi fost o garnizoană romană, cu rolul de a apăra drumurile din nordul provinciei, fiind pe aceeaşi axă de comunicaţie cu castrul de la poalele dealului Consul, care servea aceluiaşi scop.
După unele afirmaţii (Hristo P. Kapitanov – 1936), satul Cerna ar fi fost locuit încă din secolul VII d.Hr. de populaţii slave, respectiv bulgari, aduşi de invazia condusă de hanul Asparuh până prin 679, când s-au retras spre sudul provinciei Dobrogea. Bulgarii par a fi responsabili de atribuirea numelui Cerna. Satul apare menţionat în registrele turceşti din 1573 cu denumirea de Cerna Giberan, iar mai târziu conform unei hărţi austriece din 1790 cu denumirea: Czerna.
În sec. XVIII satul era locuit de români şi de turci, iar în prima jumătate a secolului al XIX-lea li s-au alăturat numeroşi bulgari, câteva familii germane şi o colonie de pietrari italieni.
Vezi detalii…..
Între 1930 şi 1948 a avut loc o reducere masivă a locuitorilor satului, pusă pe seama plecării bulgarilor spre sud, în limitele actualului stat bulgar. În prezent, populaţia este de naţionalitate română, majoritatea de etnie meglenoromâni.
Pe teritoriul comunei se afla numeroase rezervatii naturale: Rezervaţia naturala „Chervant – Priopcea” – cu o suprafaţa de 568 ha, amplasată în partea de Sud – Vest a Munţilor Măcinului, Rezervaţia naturală „Muchiile Cernei-Iaila ” – cu o suprafaţă de 1891 ha, Rezervaţia naturală „Lacul Traian ” – cu o suprafaţă de 326 ha, Locul fosilifer „Dealul Bujoarele” – rezervaţie naturală geologică cu o suprafaţă de 8 ha, Parcul National Muntii Macinului (http://www.parcmacin.ro) – cu o suprafaţă de 11.321 ha, situat pe teritoriul administrativ al localităţilor Măcin, Greci, Cerna, Hamcearca, Luncaviţa şi Jijila.
In comuna Cerna se afla Casa memoriala Panait Cerna (https://ro.wikipedia.org/wiki/Panait_Cerna).
Comuna Cerna are o bogată tradiţie culturală care s-a transmis de la o generaţie la alta. Obiceiurile localnicilor s-au păstrat de-a lungul anilor. Un eveniment anual al comunei il reprezinta Coşia, un un obicei bulgăresc care s-a practicat în Cerna până în anul 1940, atunci când a avut loc schimbul de populaţie în Cadrilater. Coșia avea loc în fiecare an în ziua de Sfântul Toader prin organizarea de întreceri între cai, la care participa toată suflarea satului. La întrecere participau și călăreți din satele vecine. Începând cu anul 2013 acest obicei a fost reluat dupa o pauză de 73 de ani.
Contact Primaria comunei CERNA:
- http://www.primariacerna.ro/
- Cerna, judetul Tulcea, cod postal 827045
- Tel: 0240 575 511; Fax: 0240 575 511; e-mail: primariacernatl@yahoo.com;